20100508

Question Of Life

This may get pretty liberal.

Result may very bergantung pada mazhab mana yang kamu berpegang, pada haluan mana kamu yang kamu percaya. Tidak perlu merasa kasihan, berselindung di sebalik kalimah-kalimah Tuhan sebab nak menjaga hati orang lain atau takut untuk kelihatan lain dari yang lain.

Kau dan aku adalah manusia. Kita sama-sama hasil ciptaan Tuhan tak kisah mana Tuhan mana yang kau sembah melainkan kau adalah seorang atheis,darwinism, non-religious believer ,agnostic atau seorang ahli surau pada hujung minggu (read: weekend church goer).

Let me ask you,
Will you let the one you love live in short  but happy life, or Living a long life but sad and sacrificial?
Again, aku nak bagi pandangan mengenai masalah mama dan aku nak pandangan dari para pembaca.

Secara mudahnya, kita adalah manusia. Kita ada takdir kita sendiri, namun begitu kita juga kena pandu hidup kita sendiri, adalah berdosa jika menyerahkan segalanya tanpa usaha. Usaha itu adalah perlu dengan keyakinan dan berada pada landasan yang betul. Duniawi adalah perlu dipandu dengan Aqli dan Naqli.

Agak kontradiksi, hakikatnya semua ini bukan milik kita. Punyakah kita hak untuk mengubah apa-apa kerana semua ini adalah milik Tuhan. But take it like this. Kita meminjam. Kita bebas untuk buat apa, but in the end kita akan pulangkan juga. Terlebih, terkurang, terpulang pada budi bicara tuan milik yang mutlak. He create justice, what and who us to justifified it?

Penyakit.

Tiada penyakit yang tiada ubatnya kecuali mati. Ini adalah ayat Tuhan. But, nampak tak disebaliknya? Memang benar, tapi kita hidup didalam dunia 4 dimensi. Kita sentiasa move along dengan paksi yang empat itu, tidak mungkin dapat terubah dengan mengundur kembali melainkan anda adalah Putera Parsi.  3 paksi orthogonal, yakni Carthesian, dan 1 paksi yang relativistic, tidak statik dan tidak repetative, masa.

Ubat sesuatu penyakit adalah wujud tapi masa membataskan kita. Kita tidak punyai teknologi dan kemahiran yang sesuai, belum lagi. Lets face it. Kejadian the Black Plague pada tahun 1400an dahulu. It just a simple disease, tapi sebab tak ada teknologi yang sesuai, it consume almost half population of the Europe.

Ramai yang berkata, jumpa Uztaz tu, jumpa Ustazah ni, Lebai Kassim, Hajjah Saloma, Kiai Serban Tinggi Menara Condong. Yes we did, yes we go there and there. Yes i see She did all the instruction given, berpantang larang semua.

Scientifically, we call this as holistic treatment. Pada asasnya, ia akan memberi semangat yang baru dan baik terhadap pesakit dan dari situ, dia mengubah struktur hormon, struktur cell secara menyeluruh. Pemikiran dan perasaan yang baik akan membawa kepada kesihatan tubuh yang baik. Begitu juga dengan amalan percakapan yang baik-baik, dan membaca ayat-ayat Tuhan. Ini telah pun dibuktikan dengan oleh saintis jepun, mengenai bagaimana bunyi mengubah struktur molekul air. And 70% of our body is water, go figure.

So, What is wrong here? What is the loop in this perfect structure of life?

It is us, Human.

What is it? Im whinny here?
Am I look damn weak?

So? Ini adalah kebebasan aku untuk bercakap. Ini adalah kawasan aku untuk meluahkan apa yang aku ada. Ini adalah dimana aku nak membincangkannya dengan secara rasional. Macam aku cakap tadi, kita bertanggungjawab kepada kehidupan kita. Then is it better kalau aku jahit kaki aku kat sejadah, aku jahit tangan aku dengan Quran, so that aku baca dan beribadah sepanjang masa demi mengharapkan keajaiban?


Aku baru dapat berita yang Tumor tu bukan ada satu, bukan dua, TAPI TIGA Tumor!.


What do you think bout that? Hey, atleast happen to me and it happen you to be know me.


It sucks. Dengan masalah kewangan lagi. She want to work. So that leh bantu dalam perbelanjaan anak-anak dan pembayaran hutang.

How that suppose to make me feel? DONT TELL ME TO ASK HER AND JUST SIT AROUND RELAX BECAUSE THAT WILL MAKE EVERYTHING WORSE.

Aku...maybe aku berhenti belajar kalau macam ni. Maybe itu yang terbaik. Atleast, she can sit and relax.

Heh...even doctor larang dia bekerja.

Fuck, maybe tumor is quiet common. Fuck Media. But how with the tumor that never leave and increasing?

So, back to the question of life. Which one yang perlu aku pilih?

Aku hanya mampu berdoa,

 "Hanya Kau yang tahu yang terbaik, mana-mana jalan aku akan terima, namun aku perlukan masa dan aku perlukan kekuatan dari Mu"

Aku nak tanya, salahkah aku menjadi realisme dengan pilihan yang ada? Atau perlukah aku letakkan harapan terhadap keajaiban? What if keajaiban tu tak terjadi? What? Jangan tanya sekarang, just yakin?

This is crossroad of Deist and Atheist.

7 comments:

ily said...

kalap
kalap
kalap
dlm ketika ini, minda kita akn berdetik utk bertanya-tanay mengenai kejadian Tuhan, persoalan mengenai Tuhan, alam, kenapa, mengapa , bagaimana..
kalap
kalap
kalap
Kau tak salah menjadi realisme dgn pilihan yg ada.
Tak salah meletakkan harapan kepada keajaiban.
sbb sekarang di kondisi itu, manusia akan berikhtiar.
ikhtiar, ikhtiar, ikhtiar itu tidak salah.
Kejaiban itu kuasa Allah.
Kalap
kalap
kalap
Your mum still thinks about her responsibility to her children.
who are we to doubt that?
kalap, y not ko carik keje aprt time. jumaat, sabtu ahad.hari biasa jaga mama kau.
its better than laying around aite?
kalap
kalap
kalap
"will you let the one you love live in short but happy life, or living a long life but sacrificial?"
I rather live in long life in pain, but at least sacrificial.
I rather died in pain, at least I know that i'm doing my best to others in my life.
life, death is something that we have to face.
IT DOESNT MATTER HOW LONG HAVE YOU LIVE, WHAT MATTERS IS, HOW YOU FULLFILL IT.

Myth said...

"kalap, y not ko carik keje aprt time. jumaat, sabtu ahad.hari biasa jaga mama kau."

abistu cuti ni aku buat apa?
or ko nk aku kerja masa belajar nnt?

"I rather live in long life in pain, but at least sacrificial.
I rather died in pain, at least I know that i'm doing my best to others in my life."

Again i rise up the question, do we know wat is the best?

And bukan la nak jadi kejam, kurang ajar or wat, no offense to all.

But kadang2 pilihan untuk struggle hidup pun bukan 1 pilihan yang bijak.

"How you fullfill it" must be correspond to before and after our death.

muhsin said...

salam bro,
i feel really bad for you..but what i can say is...just have a Faith to HIM for what you'd/you're working on.....

8:30

muhsin said...

salam bro,
i feel really bad for you..but what i can say is...just have a Faith to HIM for what you'd/you're working on.....

"They plot and plan, and Allah too plans; but the best of planners is Allah."8:30

ily said...

maksud aku buat kerja part time masa cuti nieh.
terpulanglah nk terima ke tak.
itu pendapat aku.
kau lelaki aku perempuan, pendapat tak sama.
ko nk baca, baca ar, tak nk tak yah la.

hellioz said...

DAMN....
susa nk decide...

just hope it'll gets better...

AkU said...

*pengsan..