20101218

MYC 11-12-10

Mungkin post yang terakhir sebelum fieldwork monday. Tak janji nanti dapat post atau tak. Sementara tu, feel free untuk baca.

Post ini ditaja 80% oleh Cik Mimie.
Lipstik bermanja-manja dengan Mimie yang nak belanja wayang


Pada 11hb Disember yang lalu, seperti yang dijanjikan dari post sebelum ini, kami telah menganjurkan satu perjumpaan. Berlokasikan di Times Square, berjanjikan melayu bandar,kebanyakan yang tiba lewat hampir sejam. Satu peningkatan yang baik berbanding janji-janji sebelum ini. Walaubagaimana pun, janji Cik Mimie  bukan janji melayu. Terima kasih kepada beliau kerana membayarkan tiket-tiket wayang kami semua.


Perjumpaan kali ini adalah bersempena meraikan tamatnya musim perperiksaan dan juga sempena kehadiran Cik Lipstik yang datang bertendang bertandang di Kuala Lumpur. Cik Lipstik kini sedang lanjut usia melanjutkan pelajaran ke Ijazah di USM,Pulau Pinang. Bukan senang nak Cik Lipstik ada di sini.


MYC 11-12-10

Hadirin pertama yang tiba ialah Myth bersama pasangannya. Mengikut janji melayu,sepatutnya ada 4 ahli yang tiba dahulu pada jam 11pagi yakni Zarul, Miera, Lipstik dan juga Myth. Zarul telah ditugaskan untuk jadi drebar Lipstik pada jam 10, akan tetapi, sekitar 11.30pagi barulah dia mengambil Lipstik. Zarul memang melayu tulen.


Sekitar 2.15petang, janji-janji melayu semuanya ditepati. Nama-nama yang hadir pada 11hb Disember, mengikut kronologi;

1. Miera 

2.Myth bersama pasangan
 (Myth sampai awal, tapi sebab takde orang, dia pergi belasah Nasi Ayam Tanjung)

3. Zarul bersama pasangan.

4. Lipstik

5. Paan
 (patut awal lagi, tapi dia merendek kat Low Yat)

6. Cik Mimie 

7. Aust
 (baru balik kerja)

8. Who
 (baru balik kerja di Tasik Permaisuri)

9. Luth


Aktiviti pertama kami ialah makan tengah hari di Food Court Times Square tingkat 10. Dan kami sekali lagi memilih meja dan kerusi keramat yang direstukan oleh Who pada suatu ketika dahulu. That's is another story, long story.

Makan~~ Gincu Siyes lapar~~


Tidak lengkap kiranya aktiviti makan-makan tidak disertakan dengan aktiviti gosip-menggosip, bergurau senda, sedikit mengumpat dan juga terselit kisah-kisah politik serta bola sepak. Puak Naga didalam MYC turut mengambil kesempatan meluangkan masa sesama sendiri walaupun dicerca oleh oleh ahli MYC yang lain. Steady bro,nyawa tu.


Kami mengambil masa selama 30minit semata-mata bergaduh dalam memilih wayang apa yang ingin ditonton bersama.






 Pergaduhan ini adalah harus bagi mengelakkan kejadian tersilap pilih wayang seperti yang berlaku pada pertemuan lalu. Akibatnya Who mula menyamar menjadi Deejay Radio merangkap pencaci wayang di dalam panggung wayang. Mana-mana wayang yang Zarul nak tengok juga telah ditolak awal-awal kerana beliau dah tengok hampir semua wayang yang ada di pasaran pada ketika itu. Gila apa,Orang jual tiket wayang pun tak tengok semua wayang.


Oleh kerana kekangan masa yang dihadapi oleh Paan, ZarulMyth dan juga Aust, kami sebulat suara memilih wayang Hantu Kak Limah Balik Rumah. Miera dengan tegasnya menyatakan tak nak tengok cerita Melayu sebab nanti Raya dapat tengok di Televisyen. Serentak dengan itu beliau telah ditujah dengan Ilmu Tuju-Tuju Tanpa Hala Tuju oleh Who, Myth, Zarul dan juga Aust. Lipstik dan Mimie pun tak dapat bantu beliau, padan muka beliau.



"Aktivis perfileman Melayu adalah diakui slow dan membosankan, namun begitu, beberapa pengarah dan penerbit harus diberi perhatian atas bakat dan idea mereka. Dengan menonton hasil mereka di Pawagam, ini akan mendorong mereka untuk menghasilkan lebih banyak cerita. Dengan lebih banyak cerita, ini akan beri lebih variasi dan ruang untuk mereka mebaiki cerita-cerita mereka ke suatu tahap yang lebih baik!"


Who yang kuciwa sebab tiket takde




Semasa di kaunter tiket, kami mengahadapi krisis tiket. Tempat duduk yang ada akan memecah-belahkan kami kerana lokasi yang bersepah sana sini. Aust dengan kepakaran IT,Who dengan kepakaran Penghotelan, Paan dengan kepakaran Kejuruteraan dan Zarul dengan kemahiran Karenah Birokrasi Kerajaan telah memujuk, mengugut dan memanipulasikan pemahaman Abang Jual Tiket mengenai kedudukan tempat duduk dan juga penjualan tiket wayang secara telefon atau Online. Namun begitu, Abang Jual Tiket itu tetap kukuh dengan pendiriannya, mempertahankan polisi GSC.

Tibe-tibe happy balik sebab yakin dapat tiket
Abang jual tiket


Persetujuan telah dicapai, yakni kami dibenarkan membeli tiket wayang yang di-reserve-kan kepada pembeli Online dengan syarat kami menunggu sehingga 30minit sebelum wayang bermula. Kami beramai-ramai menunggu disebelah kaunter sambil membuat muka bengis ala-ala GayBoy Tasik Permaisuri seperti yang diajar oleh Zakie.

MUka paling wanted sebab ghairah gile nak
 cium Abang Jual Tiket


Setelah 10minit menjadi penunggu, akhirnya kami dapat membeli tiket wayang yang dihajati. Kaunter tiket menjadi kecoh seketika bila Ahli MYC yang lelaki cuba cium pipi Abang Jual Tiket.
Tiketx~~~


















Kan dah kate. memang tableyh blah


Penunggu tiket
hasutan Zakie tasik permaisuri
Keseronokan menonton wayang bersama Ahli MYC memang tidak dapat digambarkan. Gelak tawa WHo, Paan dan Myth adalah kombinasi dan ramuan yang tidak dapat dipertikaikan. Kelakar didengar dan sedikit mengundang perasaan malu. Who bakal dinobat sebagai komentar wayang paling takbleyh blah, suatu hari nanti. Gelak sakan sehingga selipar beliau hilang.


Saya tidak dapat menulis kata-kata yang sesuai untuk menggambarkan suasana ketika menonton wayang bersama-sama Ahli MYC. Anda perlu sertai kami untuk mengetahuinya sendiri.


Setelah tamat wayang, Luth tiba ke Times Square. Beliau tersangat la lewat sebab bas yang dinaiki beliau pancit. Beliau telah melafazkan ikrar bersaksikan kami untuk tidak akan naik bas lagi selepas ini. Kami agak terkilan kerana baru berjumpa kira-kira 5minit, beberapa ahli terpaksa mengundur diri atas sebab urusan masing-masing,termasuk saya.

Muka tak bleyh blah semua sebab tak tahan nak pergi toilet pas wayang

Ahli-ahli yang tinggal, meneruskan aktiviti lain, seperti shopping, makan dan bergosip. nasib baik ahli lain dah takde. Tak dapat la dosa kering kami semua.


Apa-apa pun , aktiviti kali ini memang hebat dan menyeronokkan. Bagi yang tidak dapat hadir, sure rasa rugi kan? Takpe, masih ada lain kali. Aktivit terbaru yang diuar-uarkan bakal berlansung pada 25hb Disember. Notis akan diberitahu tak lama lagi. Sebarang persoalan, sila hubungi saya. Soalan exam tidak akan dilayan sama sekali walaupun anda merayu-rayuan.


Sekian, dilipur larakan oleh Myth.


Link asalan



20101211

Another hiatus and about MYC

Aku dah habis exam, tapi aku rasa..keadaan belum izinkan lagi aku untuk menulis. Hadoi..penat gak jadi mak orang ni. Tambah plak, nak kena siapkan kerja kat lab, plus field work 2 minggu. Aku rasa sampai new year, mungkin aku akan hiatus dari menulis. 

Sementara itu, kalau ada sesiapa yang singgah sini, sila la baca  post kat bawah ni. Aku baru start jadi team member blog MYC and ni post pertama aku. Kat situ, aku menulis ringan sikit. Sekadar reporter je kot. Apa kebenda MYC ni? Ah, baca dulu.

Aku akan update bila ada kesempatan.



"Saya baru diberi akses untuk menghancurkan, mem-virus-kan sesiapa yang ter-singgah dengan sengaja atau pun secara tidak sengaja ala-ala "Omak-I-tertokan-lak-butang-ney". Sepatutnya saya dah start menulis semenjak minggu lepas, tapi saya rasa baik saya fokus untuk menulis jawapan untuk perperiksaan semester saya.

Saya mulakan carutan coretan pertama saya di sini.

Sebelum ini saya diberitahu oleh Mama MYC (read: Arenisah) yang dia telah menerima banyak email cinta yang bertanyakan bagaimana hendak menyertai kumpulan ini. Selain itu, terdapat juga jemputan-jemputan bagi menyertai pelbagai aktiviti lain. Mengenai menyertai aktiviti lain itu sebenarnya adalah satu masalah yang agak berat untuk kami. Sebab aktiviti kami sendiri selalu terjejas dek kekangan masa masing-masing.

Siapa sebenarnya MYC?
Seperti dalam penerangan pada header blog..ok, penerangan itu hebat hanya dari segi linguastik, kami belum pun capai tahap camtu. 

Kami sebenarnya adalah sekumpulan orang yang bertemu, berkenalan dibawah mazhab takdir. Awal-awal pertemuan adalah di dalam Forum Malaysian Teenager di mana kami bertukar-tukar pendapat mengenai banyak isu. Dari isu yang remeh seperti 

"Boyfriend I Lupa Annivesarry, patut tak I break dengan dia? Benci!!!"

Sehingga lah ke isu-isu semasa seperti

"Apa pendapat korang mengenai isu Sumpah Saiful Bukhari?"

Melalui pertukaran pendapat seperti itu, kami mengenali masing-masing dengan mendalam sehingga mewujudkan satu ikatan persahabatn yang kukuh. Pendapat-pendapat yang dilontarkan adalah tulus suci, tak main-main tau. Ini adalah kerana kami tidak lansung mengenali sesiapa, maka tiada pendapat perlu ditapis bagi menjaga hati sesiapa.

Mungkin juga kami memang adalah orang-orang yang terpilih untuk berhubung antara satu sama lain. Masing-masing bagaikan banyak persamaan. Masing-masing memang selalu perangai macam budak tadika, tapi pada masa yang sama, matang secara betul mengikut masa dan tempat yang sesuai. Persahabatan yang terjalin memang sangat menarik sebab masing-masing datang dari latar belakang yang berbeza.

Kadang-kedang, persatuan ni lebih kurang juga dengan PEKIDA, 3-LINE. Namakan sahaja mana-manapertubuhan sosial yang kau tahu. Modus operandi kami adalah hampir sama. Cuma kami tak kutip duit bulanan, kami tak pukul orang.

Pertubuhan ini menawarkan satu rangkaian persahabatan di mana setiap ahli masing-masing mempunyai keistimewaan masing-masing dalam bidang yang tersendiri. Ahli-ahli kumpulan ini juga terdiri dari lingkungan umur 17tahun sehingga 25tahun. Tapi disini, pergi mati sama umur. sesiapa sama sahaja asalkan dia mampu berkawan serta mengeluarkan pendapat masing-masing.

Sebenarnya dalam kehidupan, antara yang penting adalah telinga untuk mendengar masalah sendiri, kawan yang ada semasa kita memerlukan sokongan moral, serta minda yang terus menerus bekerja dengan cara berdebat supaya minda tak tidur dan mati, beku sebab tak pakai.

Separuh dari kami adalah pelajar (dah nak grad pun), dan separuh sudah bekerja. Bidang masing-masing juga adalah agak bertentangan dengan masing-masing. Walaupun begitu, perbezaan lah yang membuat kami lebih rapat sebab saling menghormati pendapat masing-masing.

Perbezaan pendapat bukan bertujuan untuk bergaduh, tetapi adalah bagi meluaskan skop pandangan, membetulkan masing-masing jika ada salah dan silap. Dan disebabkan bidang yang kontra ini jugalah, lingkungan kemahiran kami adalah agak luas.

OK, dah macam MLM. Jangan risau, kami bukan along bukit beruntung. Kami tak jual gelang magnet.

Dengan alasan-alasan diatas, maka sebahagian dari matlamat kumpulan ini telah pun tercapai. Kami tidak akan membiarkan minda anda mati. Kami sentiasa meransang antara satu sama lain dalam menjadi manusia yang lebih baik dan juga mencapai cita-cita masing-masing.

Jika anda berminat untuk menyertai rangkaian kami, add sahaja mana-mana ahli tertinggi kami, dan PM untuk menyatakan niat suci tulus mulus kudus anda. Kami sentiasa menerima dengan tangan yang terbuka"

20101127

hiatus

I wish I could write and write more for fun. Tapi,rona-rona oblongata ku dipenuhi dengan maxwell equation,newtonian dan juga sedikit kesesatan dalam brillouin zone.







Dan post pertama melalui xperia x10i.
Wohoo!!!!
Published with Blogger-droid v1.6.5

20101116

Peraturan Korban yang terlupa

Owh I should post this much much earlier. Ingat nak post-kan kelmarin atau semalam. Tapi terlajak sampai malam raya. Anyway, its never too late. Kalau ada salah silap, tahun depan jangan buat.




Jumaat lepas, khatib kat Masjid Al-Azim bagi khutbah mengenai Hari Raya Korban. Selalu khutbah jumaat bosan. Sangat-sangat bosan. Tapi nasib baik khatib kali ni bukan takat baca teks khutbah.

Mungkin ada yang tak tau atau tak jelas tentang beberapa tradisi yang biasa dibuat semasa korban dijalankan. Aku sendiri baru tau tentang ni masa jumaat lepas. Tima kasih banyak-banyak abang khatib. Tanpa anda, rasanya amasih ramai yang buat kesilapa yang sama.

Rasanya macam dah kebiasaan akan terjadi semasa Raya Korban camni;

"Eh Mail, esok kau datang la eh kat balai raya. Tahun ni ada dua ekor lembu, pastu tadi boleh plak Si Sayid saudagar gula tu tambah tiga ekor kambing. Tak cukup tangan kita nanti nak semelih. Nak lapah lagi. Nak makan tu takyah citer la, ramai yang takat datang bawak badan dan mulut je" pinta Bilal Rashid.


"Aaa.. boleh-boleh Lal. Tapi kalau boleh..aku nak minta arr ekor lembu sket. Tak dapat ekor, kepala ke... Dapat lidah pun cantik gak. Tapi paling best dapat 'torpedo' arr Lal. Aku selalu sejuk-sejuk badan. Boleh Lal?" ujar Mail sambil tersengih-sengih, memandang dengan mata yang kuyu ke arah Bilal Rashid.


"Haha. Kau ni Mail.. Baru 3 bulan nikah dengan Si Timah Janda tu tak kan dah kena cari 'torpedo'? Ish..ha, boleh la. Dua 'torpedo' besar aku leh bagi. Tiga 'torpedo' kecik tu aku tak pasti lagi la. Sayid tu dengarnya nak tambah masjid lagi. Kau paham-paham la kan?" balas Bilal Rashid. Geram pula dia memikirkan tentang si Sayid tu. Tak cukup tiga, nak juga juga ikut sunnah Nabi. Sunnah lain tolak tepi.


"La..jangan la camtu Lal. Betul la badan aku sejuk-sejuk. Apa-apa pun terima kasih la Lal, Nanti esok sebelum subuh aku datang ke balai. Satu pun cukup Lal. Mana la tau ada lagi orang kampung yang sejuk-sejuk badan" jawab Mail sambil berguling-guling di atas jalan raya untuk menutup mukanya yang kemerah-merahan.


"Sebelum subuh kepala hotak kau!. Kalau ye kemaruk pun, tunggu la lepas solat sunat. Aku potong torpedo kau kang"









Torpedo yang akan diterima oleh Mail itu adalah haram. Haram hukumnya memberi upah kepada tukang sembelih, tukang lapah, atau sesiapa yang bekerja pada hari itu jika membayarnya dengan mana-mana bahagian haiwan korban. Daging korban dan mana-mana bahagian haiwan korban tersebut harus diagih sama rata tanpa prejudis, tanpa mengenal kroni. Tak kisah la walaupun dia buat banyak kerja pun, kalau nak bagi upah, perlu diberi dengan duit atau apa-apa barang lain.

Aku sendiri pernah diberi upah dengan daging korban oleh orang masjid sebab tolong tekel lembu sampai jatuh lapah daging. Aku rasa benda ni memang ramai yang tak tau pasal ni. Takpe..kalau benda dah lepas, biar la lepas.

Seeloknya, bahagian-bahagian yang limited dan mantap elok dimasak dan dinikmati bersama-sama dengan penduduk sekitar. Adalah haram juga jika yang hadir ke majlis makan ringkas tu hanya orang-orang surau dan orang-orang yang terlibat dalam kerja-kerja sembelih dan lapah, orang-orang lain tak dijemput.

Sharing is caring bebeh.

Selain itu, satu lagi insiden yang ada info menarik;

"Dollah, kulit lembu yang korban siang tadi kami pihak surau ingat nak bagi kat kau sekeluarga. Mudah-mudahan dapat menyenangkan sedikit kau dan keluarga kau nanti" ujar Bilal Rashid kepada Dollah Angguk. Dollah Angguk adalah antara orang-orang susah di Kampung Pencil. Hidupnya kais pagi, makan pagi, Kais petang tapau buat makan malam. Tambahan pula, minggu lepas Dollah Angguk jatuh dalam parit sewaktu merempit dengan basikal cabuknya di depan tanah perkuburan, di waktu tengah malam. Patah kaki keluarga Dollah Angguk bila Dollah angguk tidak dapat bekerja.


"Hey Lal! Kau jangan nak hina aku dengan keluarga aku! Walaupun aku dan keluarga aku hidup susah, tak tergamak kami nak makan kulit lembu tu. Kalau kau bagi kami tulang ke, hati ke, boleh lagi la kami terima buat makan. Ini kulit Lal! Aku rebus tujuh hari tujuh malam pun liat lagi. Sampai hati kau buat aku camni Lal. Aku tau la aku ni hina lagi dina, mulia sikit dari zina" marah Dollah Angguk sambil bahunya terhinggut-hinggut menahan hingusnya yang mula meleleh keluar.


"Kau kang aku sepak pakai microfon surau tu nak? Nak emo-emo lak dah tua bangka ni. Cuba la dengar dulu apa yang aku nak cakap. Ni, kulit tu kami nak bagi kat kau, tapi kami jual la dulu kat pekan nun, Duit jualan kulit tu nanti kau amik la untuk tampung sikit hidup kau. Ya Allah..HEYY!! Aku takik gak kang pakai tanduk lembu kang!" balas Bilal Rashid. Datang bulan barangkali mereka berdua.


"Eh, owhh....boleh eh camtu Lal? Aku minta maaf la Lal. Aku tak tau. Hehe. Alolo Lal, jangan la marah. Tak chumil la abang Bilal bila marah-marah camni. I lap u la Lal"


Tapi kebiasaannya kulit lembu orang akan tanam kan? Tapi lagi elok kalau jual dan beri pada mereka yang memerlukan. Taiik lembu tu aku tak tau la camne. Nak buat baja boleh kot. Jual pun ada gak orang beli. Darah lembu? Orang afrika campur dengan susu segar lembu dan minum. Lemak berkrim siot!!

Dan dalam kesempatan ini. Saya (dan incik lumbu) ingin mengucapkan..

Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha!!






p/s: Biar berkorban jangan terkorban

20101112

My Last Wish

Bilakah masa yang sesuai untuk mati?

Its always being a variable to us. Hari ni kau kata kau nak mati dah esok. Sedangkan semalam kau mebuak-buak untuk mencapai cita-cita kelmarin. Dah memang manusia hatinya sentiasa berubah.

Bagi aku...aku dah fikir masak-masak. Aku nak mati bila anak-anak aku dah boleh survive, berdikari. Aku nak mati bila ahli keluarga aku dah selamat dengan hidup masing-masing.

Aku pasti arwah mak aku juga rasa macam tu. Aku kena tunaikan pandangan dia terhadap anak-anak dia.

Lagu ni aku kerap dengar sekarang. Cuba lah.
Bila aku dengar, aku rasa  mama ada kat sebelah aku. Lagu ni dicipta oleh James 'The Rev' Sullivan, few months before dia sendiri mati. Its a perfect song for those who wants to stands tall after the gone of someone important.


Now I think I understand
How this world can overcome a man
Like a friend we saw it through
In the end I gave my life for you

Gave you all I had to give
Found a place for me to rest my head
While I may be hard to find
Heard there's peace just on the other side

Not that I could
Or that I would
Let it burn
Under my skin
Let it burn

Left this life to set me free
Took a piece of you inside of me
All this hurt can finally fade
Promise me you'll never feel afraid

Not that I could
Or that I would
Let it burn
Under my skin
Let it burn

I hope it's worth it
Here on the highway, yeah
I know you'll find your own way
When I'm not with you
So tell everybody
The ones who walk beside me, yeah
I hope you'll find your own way 
When I'm not with you tonight

I hope it's worth it
What's left behind me, yeah
I know you'll find your own way
When I'm not with you
So tell everybody
The ones who walk beside me, yeah
I know you'll find your own way 
When I'm not with you tonight

20101108

Legasi Maruah Lelaki: Flirting

Sedang relax-relax kat rumah kampung tunggu nenek balik dari pergi beronggeng ke mana entah, aku blogwalking la. Ayah aku suh aku bersenam, kira blogwalking ni pun bersenam gak la, dari segi otak dan juga jari. Penat siot. Haha.

Ms. LoveyDoveyDoo ada entry baru. Quite interesting walaupun pendek je post dia. Post yang aku rasa dia agak emo masa tengah menulis. LOL.

But it catch my attention. Here's the link.



Entry tersebut adalah mengenai kecurangan si suami walaupun baru berkhawin. Entry yang agak serius sebagai lelaki. Lebih-lebih lagi bagi yang memang belum apa-apa dah ada niat nak poligami. Wau! Niat yang baik tu. Nak teruskan sunnah Nabi? Memang mulia.







Tapi tak mulia kalau dah kalau poligami berasaskan nafsu takde mata. Tapi macam mana kalau kecurangan atau niat poligami itu adalah berasaskan nilai survival yang kita tak sedar memang ada dalam setiap diri lelaki?

Dan survival itu pula biasanya akan diaktifkan selepas khawin. Bukannya sebelum khawin. Now, nak salahkan perkhawinan pula?

Apa sebenarnya survival instinct tersebut?

Maruah seorang lelaki. Lelaki memang hidupan ciptaan Tuhan yang terkenal dengan mementingkan maruah dan ego yang tinggi. Kenapa? Untuk survive. Kalau lelaki secara semulajadi tiada maruah dan ego, maka kemungkinan spesis manusia memang dah lama pupus.

Bukan nak mengeji perempuan. Tapi memang hakikatnya kudrat seorang perempuan adalah lemah. Maruah dan ego ni lahir hasil survival manusia dengan hidupan liar pada zaman dahulu. Ego dan maruah berfungsi sebagai catalyzer, bahan ransangan peransang kepada kekuatan lelaki.

Ada yang nak betah, kenapa bukan kasih sayang yang menjadi peransang kepada lelaki? Memang ada. Tapi memang lumrah manusia, fitrah untuk lebih meberatkan nilai kiri dari nilai yang kanan. Baik perlu gaya, jahat penuh gaya.

Dalam kes moden seperti ini. Lelaki tergugat dari segi segala-galanya bila pasangannya:

  • Sang Isteri mempunyai kerjaya yang lebih baik.
  • Sang Isteri mempunyai pendapatan yang lebih baik.
  • Sang Isteri seorang wanita yang dominan.
  • Sang Isteri mempunyai pangkat lagi tinggi
  • Sang Isteri beraksi lagi baik di atas ranjang. Baik tukar jantina beb!



Bila terjadi mana-mana, atau lebih dari satu, maka maruah dan ego lelaki terus tergugat dan nilai estetika lelaki jatuh menjunam. Testeron jauh berkurangan sehingga hormon estrogen hampir menguasai lelaki. Dalam keadaan camni, dalam menentukan kemandirian seseorang lelaki yang juga akan menentukan masa depan.



Sebagai respon untuk menunjukkan kelakian seseorang lelaki, dia akan flirt. Memang hasil kajian menunjukkan dengan flirting, ia akan boost up testeron lelaki, menaikkan keyakinan lelaki, dan pelbagai lagi yang menjadikan lelaki itu seorang lelaki megikut kehendak fitrah alam.

Lokman Dato Amin, kawan aku dari zaman matrix KMPK sehingga la kat UM ni, pernah buat presentation pasal flirting and its rocks! Mana dia dapat fakta aku pun tak tau, tapi fakta dia memang terbaik la. Post ni pun aku dapat banyak ilham dari dia. Dia kata, flirt tak salah selagi tak merosakkan perasaan sesiapa. Biar flirt ada limit. And flirt adalah kaedah paling mudah untuk jadikan seorang lelaki ada keyakinan yang tinggi.

Dan aku rasa, dia dan Jay Xavier John juga adalah contoh yang terbaik.

Aku akui, zaman sekarang wanita makin maju menyaingi lelaki setelah unsur genderisme kian terhapus dari stigma dunia. Tapi adakah dengan keadilan ini akan menghasilkan dunia yang lebih baik?

Aku rasa, perempuan kalau pangkat dan darjat tinggi mana pun, perlu (read: terpaksa) rendah diri terhadap si suami kalau betul pada sebab. Nak buat camne, dah memang syurga Isteri dibawah tapak kaki Suami.

Dan sebab ini juga dalam Islam, kalau memilih pasangan, pasangan haruslah sekufu. Sekufu bermaksud sama darjat, bersesuaian, serasi. Cuba bayangkan kalau Ivanka Trump jatuh cinta kat aku and kami khawin. Aku rasa seminggu pastu ade gak aku kena pecat dengan bapak dia. Aku sedar aku sapa.














Ivanka Trump Beb! Lagi tinggi darjat dari Liyana Jasmay dengan Lisa Surihani.

















I hope this can answer some of women question bout men. Dan untuk lelaki pun, ini bukan lesen kepada anda untuk flirt dan curang. Flirt takpe, curang jangan. Niat mesti betul, bukan nak jahanamkan anak dara orang.

So, nak salahkan siapa kalau si suami curang dalam hal ni?









20101105

Secara rawak tetapi tepat pada hakikat



Aku teringat masa tarikh 20.10.2010. Masa tu aku on the way ke hospital selepas dapat panggilan dari ICU. As usual, aku pasang MP3 atas scooter. Song was play by random.

And it hit me. Lagu-lagu yang terpilih memang lagu yang berpuaka untuk aku. Dari first time aku dengar lagu-lagu tu, then sampai hari ni, aku akan teringat susunan lagu yang dimainkan ketika itu.

First song: Dear God

Second Song: Warmness On The Soul

Third Song: Invisible

Hell, pastu memang sampai terus ke hospital. Kalau kau cuba baca lirik-lirik dia, memang rasa haunted sangat. Sangat-sangat haunted sebab kebetulan tu sangat menakutkan. Even sampai sekarang kalau dengar lagu-lagu ni, aku duduk diam-diam, dengar sampai habis. Selalu dengar sambil baca buku or atas motor je.

Cuba la baca lirik dia. Then imagine apa rasa bila pas tu kau dapat tahu yang orang yang kau sayang dah takde. Sentap!!!

p/s: Baru balik dari kubur. Terasa nak share benda ni lak. But papehal layankan dulu.

p/s/s: Apasal takde lagu melayu? Hanya Jauhari kenal manikam. 


20101104

Mitos Matang

Boleh tak sesiapa terangkan pada aku apa maksud matang dari perspektif anda?



Dari dulu, orang selalu cakap aku tak matang dari pelbagai aspek. Dari segi kelakuan, dan dari segi rupa. Fuck. Dah muka memang tak matang, takkan aku nak tambah tatu setompok dua, kelar-kelar sikit bagi ada parut? Nampak matang macam tu?

Perempuan mencari pasangan yang matang. Sebab matang itu kelihatan menjamin keselamatan. Seperti adiwira-adiwira khayalan metafora, seperti jutawan-jutawan CEO-CEO yang gah, yang punyai karisma, keSERIUSan muktamad.

Atas dasar yang sama, lelaki juga akan tertarik (untuk bernaung, bukan berkasih!) pada lelaki yang matang. Lelaki-lelaki matang pula lebih gemar bergaul dengan mereka yang juga dalan klasifikasi sebagai matang. Memang itu lumrah manusia. Sentiasa mahu bernaung pada orang yang lebih berkuasa. Maka matang menjadi suatu elemen yang penting.

Oh, aplikasikan benda yang sama pada kaum hawa. Takut nanti ada orang kata perempuan macam mana pulak?
Lelaki dan perempuan sama sahaja. Cuma lelaki ada taste masing-masing. Ada yang suka perempuan yang garang-garang dan matang. Ada pula yang suka pada perempuan yang comel manja-manja perangai macam 5 tahun.

Aku penat gak dengar orang kutuk aku tak matang, takde aura macam Mawi, tiada simbol kelakian. Dah la gemuk, pendek lak tu. Gua ada apa beb kalau lu tengok dari luaran? Habuk pun tarak.

Tapi betul ke ke aku tak matang? Persoalannya adakah mulut-mulut yang selalu terlebih bunyi dan perkataan itu ada semasa aku menunjukkan kematangan aku? (Sumpah kedengaran lucah, tapi aku seriu masa taip ni)

Dan yang paling penting, adakah aku kena tunjuk kematangan aku selalu? Kenapa aku harus buat camtu?

Bagi aku, matang itu selalunya akan membantutkan kegembiraan. Perlu ke nak serius sepanjang masa? Bagi aku, tekanan camtu sangat tinggi. Tak mampu aku nak tangani. Lagipun dengan adanya kematangan yang tinggi, anda perlu ingat. Anda sudah ada suatu kuasa yang tinggi. Dan kuasa itu adalah suatu tanggungjawab. Cuba bila anda dah ada kuasa dan pengaruh. Kemudian, macam tak biasa la kan manusia bila dengan kuasa? Haha.

Matang ni perlu ditunjukkan bila perlu sahaja, bagi aku la. Macam bila nak tekel awek, bila nak show kat boss bahawa kau ni sangat berkaliber untuk take over tempat dia suatu hari nanti, nak show off bahawa kau calon menantu yang paling sesuai untuk Bilal Kg. Pandan. Bila dengan kawan-kawan, perlu ke nak jadi matang?

Aku rasa tak perlu la. Lain la kalau kawan tu tengah ada masalah ke. Memang patut kena pijak la kalau dalam keadaan tu kau boleh pula buat aksi-aksi monyet profesioanal Cirque de FreaK kan? Kena ikut keadaan yang sesuai, kena paham dengan keadaan di sekeliling. Macam merokok gak (yang iklan latest tak nak merokok), yang kau haram jadah merokok tak tentu hala depan orang ramai apahal? respek la sikit, pergi rokok jauh-jauh. 

"Sila jaga tatasusila kita sebagai perokok yang berdisiplin dan berwawasan!"

Sebenarnya, kalau anda melenting semasa ditegur, itu bermakna anda belum matang. Matang yang paling penting adalah menjaga emosi dan kerasionalan akal fikiran. Terutamanya pada saat-saat yang kritikal. Setiap orang pada masa yang kritikal akan jatuh. Sama ada kalah pada emosi atau tekanan yang dikenakan kepada mereka. Tapi apa membuatkan mereka manusia yang hebat, adalah berapa lama mereka jatuh sebelum mereka bangkit balik semula. Mereka mungkin jatuh agak lama, tapi emosi mereka memang di cover-line kan dengan begitu baik sampai orang ingat mereka ni tiada emosi. Memang nampak matang habest la beb! Tapi dalam hati, Tuhan je yang tahu.



Kecekapan dan effeciency dalam membuat keptuasan yang tepat juga menandakan seseorang itu matang. Selalunya orang akan gagal disini dimana dia kalah sebab terlalu dikawal dengan emosi. Dan Ego juga adalah satu emosi. Tak perlu la nak bohong, setiap orang kat sini mesti ada ego masing-masing.

Oleh itu, kematangan tidak seharusnya dinilai dari luaran dan pemakaian. Bukan dari sifat yang ditunjukkan atau pun yang di-cover-line-kan. Manusia ni muka je sama hijau, hati siapa tahu. Naik gunung nak bawa 3 rimau, turung gunung dengan 3 Miau. Selagi kita belum hidup dengan seseorang tu, jangan la nak tafsir dia matang atau tak.

So, kepada yang kata aku tak matang, aku tak itu aku tak ini. Bukan aku begitu dan tak juga aku begini. Cuma  kau tidak berkesempatan untuk melihat aku tukar jadi HULK! dalam situasi yang akan aku paparkan kematangan aku. Kerna kematangan ku amat berharga. Ewah!!


20101101

Adab selepas kematian : Sayang mulut kan?

Sekali lagi, bukan untuk menyakitkan hati sesiapa, hanya sekadar ingin berkongsi dan memberi pendapat.



Dalam dunia ni ada 2 jenis manusia. Yang mendengar, dan yang sombong.
-Sombong by Taufik Batisha

Naa...banyak lagi jenis manusia. But kalau nak state 1 by 1, memang jadi macam bacaan 30 juzuk la lagu tu. 

Aku ingat lagi masa hari rabu, 20:10:2010. Ada seorang hamba Allah ni call aku masa aku balik kat rumah nak bersiap untuk ke rawang bagi menguruskan badan jenazah mama. Gua hati masih luluh time tu beb. Tapi dia leh cakap camni lak: (Aku) (Hamba Allah)

"Weh myth, ko biar betul?"
"Apa yang betul? Apa-apa pun betul la"
"Weh, ko jangan main-main. Betul ke mak ko meninggal?"
"Em, dah nak balik ke rawang, nak kebumi kat sana"
"Wei sial, ko jangan main-main, betul ke mak ko meninggal?"
"Weh pundek, betul la sial! Takkan aku nak main-main pasal  mak aku mati!"
"Ok2, nanti aku call ko balik"

Sebenarnya, memang ramai gak yang cakap camtu. Aku nak marah balik pun tak leh sebab memang berita tu terlalu mengejutkan. Tapi tak payah r sampai nak mencarut dengan aku, memang aku mencarut balik r. Haha. 

Tapi lagi panas bila dengar macam ni. Berbulu aku dengar yang orang cakap:

"Eh, mak awak muda lagi la"

Itu adalah kata-kata yang akan membuat aku rasa dunia ni tak adil. Aku tak tahu dengan orang. Let say kalau parents kau meninggal pada usia yang boleh cakap masih muda (46 muda kan?), apa yang kau rasa? Percaya la..kau memang rasa nak bunuh parents orang tu lak kalau parents dia masih hidup. Kau macam nak dia rasa gak penderitaan kau.

Dah la kau cuba nak sakitkan hati aku sebab kehilangan mak pada usia yang relatifnya masih muda, kau nak langgar kontrak nyawa dengan Pencipta kau lak?

Jaga la mulut bila nak bercakap dengan orang yang baru kehilangan sesorang. Bukannya hari-hari ada family member meninggal. So, timbang rasa la ye? Its a new experience, masih belum biasa dengan keadaan macam tu.



And, I save the best for the last.

Macam mana kalau ada orang cakap camni lak

"Macam mana kat rumah sekarang? Ok tak? Rumah mesti sunyi kan sebab mak dah takde?"

"Eh, takde la unty..mana ada sunyi. Meriah je everynight. Saya buat party, jemput GRO pakai duit EPF si arwah. Tak dapat la jemput unty, kacau line nanti"

Masa awal-awal dengar memang rasa nak baling scooter kat dia. But, nasib baik anak dia lawa pastu aku diam jap, mungkin dia salah cakap. Mungkin gak dia ada maksud lain. Entah. segalanya mungkin. Baik aku fikir positive. Lagipun masih berkabung time tu.

Anyhow, ramai yang selalu tak sensitive, ada pulak yang over react pasal hal kematian. Mulalah dia yang menangis-nangis masa bagi nasihat. I mean, why? Apasal mau nangis? Kami tak nangis pun,. napa nak nangis depan kami? 

Ni merujuk pada apa yang aku alami, mungkin kat luar sana sudah ada yang peka terhadap emosi orang lain.

p/s: Haha~~ Ampun acap, ni pengajaran untuk orang lain. Tak marah kan?



20101029

Dont cry over my dead body


Sedikit pendapat semasa hari pengebumian. Harap jangan di salah tafsir.

Kematian adalah sesuatu yang menyedihkan bagi seseorang. Mungkin ada yang suka, bergantung pada memori seseorang terhadap si mati. Banyak pra sangka boleh muncul sebab manusia memang hatinya lain-lain, berubah setiap masa mengikut keadaan. Muka sama hijau, hati siapa tahu. Merah itu tentu, mati siapa mahu.

Dalam kes aku, memang aku sedih pada awalnya. Tipu la kalau tak sedih kan? Kalau aku tak sedih, aku akan anjurkan majlis menendang bontot ku secara berjemaah selepas solat mahgrib di Dataran Merdeka.

Dan tipu la kalau aku cakap aku tak nangis. Masa masuk je ICU, tengok semua kabel-kabel dan tiub-tiub dah dialihkan, skrin health level dimatikan, memang burst la segalanya. Hell, aku manusia gak. Tapi 5 minit je la aku guling-guling sambil hisap jari kelingking. Pastu berhenti. Malu gak ar dengan nurse yang ada situ. Masih available ku kira.

Aku pernah berjanji dengan mama tak nak nangis depan orang kalau apa-apa jadi pada dia. Dia nak aku jadi kuat, untuk orang lain. And I did. Aku tak menangis depan orang lain (nurse and doc are not count, dammit).

Memang aku redha dengan pemergian dia. Aku even berdoa agar sekiranya mama memang tiada harapan, disegerakanlah ajalnya supaya dia tak terseksa. Dan aku pasti begitu juga dengan ayah ku dan adik-adik ku. Everyone need time.

Semasa di rumah Rawang, sedara mara dan rakan taulan datang menjenguk. Ramai. And we greet each other. But bila berjumpa, sesuatu yang sangat mengganggu berlaku.

Orang akan approach, mula-mula nampak ok. Then diorang cakap

"Bawak bersabar ye? Redha la dengan apa yang berlaku"

Ant they start to cry. Sumpah aku rasa macam nak join sekali nangis secara berjemaah dengan tone soprano. Kenapa lak nak nangis depan kami? Apa perasaan kami bila tengok korang menangis atas kematian Ibu kami?

Ok, mari ulas tanpa rasis atau pun kompromi duit kopi. Mungkin mereka memang betul-betul sayangkan mama. They really lost someone that mean to them. Dan sebab itu, memang sangat-sangat sedih. Kami paham. Sebab kami juga merasakan yang sama.

Tapi tangisan itu adalah beban kepada kami. Beban sangat-sangat sebab dah penat kami tahan airmata, but you guys senang-senang nagis depan kami. Bukan la marah, sumpah tak marah. Sikit pun tak. Cuma kalau nak menangis gak, gi la kat orang lain. Pergi nagis dekat your husband ke, sedara mara yang lain ke. Ramai lagi yang ada kat situ. Kami ada kesedihan kami sendiri, kami tak mampu berkongsi menangung kesedihan kamu buat sementara waktu.

Dan memang dalam Islam pun umatnya dilarang bersedih yang keterlaluan semasa kematian. For sure kalau semua yang datang kat situ menangis, mau boleh buat konsert percuma untuk rakyat. Vokalis utama is aku sekeluarga la.

Same things apply to every family. Aku yakin mereka juga mahu tabah sewaktu ada kematian yang berlaku. Aku yakin masing-masing ada janji masing-masing. Oleh itu kita perlu faham adab-adab menziarahi kematian. Walaupun beban emosi menebal setebal Tembok China, tapi in the same time, fikirkan mengenai orang lain. Bukan sahaja terhadap famili si mati, tetapi juga kepada tetamu lain yang ada kat situ. Mereka juga sama.

Dan yang paling penting, perasaan si mati. Apa perasaan si mati jika dia tahu ramai yang bersedih atas kematian dia? Kematiannya bukanlah sesuatu yang dia minta. Dia juga belum mahu mati (read: mungkin). Ini adalah luar dari mana-mana kekuasaan sesiapa. Sangat sakit sebab semua ini tidak dapat dikawal. Kalau kau pun, kau sakit. But then orang lain sedih yang amat sebab anda. Apa perasaan anda kepada orang itu? Kalau kau takde prasaan, memang elok la pukul kau ramai-ramai.

Yang penting, kita sama-sama mendoakan yang terbaik untuk si mati. Selain itu tenangkan keluarga si mati. Jangan la cuba buat lawak, nak skeluarga si mati gelak. Memang minta penerajang jarak jauh. Itu namanya tak hormat kepada si mati dan juga keluarga si mati.


20101025

20:10:2010

I dont want to brag this in a long way. Apa yang berlaku semuanya akan terlipat dalam lipatan sejarah. Masa itu adalah satu misteri Tuhan yang tak mungkin akan dapat dirungkai.

"Walaupun wujud fabrikasi masa atas ketidak-kesempurnaan semesta, namun untuk mengikuti arus pembalikan masa yang bersaiz quantum adalah sangat mustahil"
"Dan kiranya kembali ke masa lalu adalah mungkin, sila selesaikan paradox atuk kau"
-Stephan Hawking and The Universe

Hari rabu yang lepas, 20 Oktober 2010. Aku datang ke UM selepas 2 hari bercuti sebab hari isnin aku kemalangan berhampiran Istana Negara. Luka di lutut dan tapak tangan je. Jatuh sebab ada minyak diatas selekoh jalan raya. Kata orang ramai, memang ada yang sengaja tumpahkan minyak disitu. Kempunan makan duit haram.

Terpaksa amik cuti sampai 2 hari sebab sakit gila kot kat lutut. Sekarang pun belum pulih sepenuhnya. Dah la sakit,bak kata orang, sudah jatuh ditimpa scooter (saya tidak ditimpa scooter semasa kejadian). Dah lepas jatuh, hilang pening-pening sebab golek-golek untuk kurangkan momentum dan inersia, baru sedar yang MP3 Love tu dah dikebas orang yang membantu disitu.

Macam Celaka tak? Kan? Kan?

Tamat kelas solid oleh Prof Rasat, aku pergi jumpa lecturer-lecturer untuk explain apa yang berlaku sebelum ni. Tapi aku rasa sangat tak sedap hati. Aku tak tau kenapa. Kalau masak sweet sour, goreng tepung bersama sos barbeque pun camtu gak. Entah la...susah aku nak explain.

11.45am
Aku teruskan juga ke kelas biofizik. Semasa tengah-tengah kelas, aku dapat panggilan dari ICU Hospital Ampang Puteri.

"Encik, diharap encik boleh hadir ke hospital and baca apa-apa yang perlu. Keadaan emak encik semakin teruk"

Tapak tangan kanan aku masih berdarah. Aku tak boleh nak press laju-laju. And memang aku kena tenangkan diri. Kang tak pasal-pasal, tambah lagi satu masalah kat aku dan keluarga. Cukuplah dengan apa yang ada sekarang.

Aku menggeletar naik ke ICU, kaki masih lagi bengkak. Masuk dipintu, ada seorang makcik tahan aku. Aku tak kenal sangat, tapi muka macam Kak Wani lab radioastro. Tak mungkin dia...tak mungkin lansung. Dia pun tak tau mak aku kat hospital.

"Bawak bertenang ye, bawak bersabar. Yang sudah tu, sudah la"

Haram jadah apa nak aku bersabar lagi time tu. Aku pandang memang aku rasa nak belasah dia suruh ke tepi. Lepas 2 minit dia cuba tahan aku, terpaksa la aku tolak dia. Tolak sikit je la. Kat pintu ICU memang aku dah tak boleh tahan. Polisi ICU Hospital Ampang Puteri memang kalau nak masuk tengok patient kat ICU perlu tekan Interkom, tunggu dia respon. Sial lama nak tunggu. Dekat 5minit jugak baru ada orang jawab.

Sampai kat katil mama, dia dah takde. Dia pergi pada jam 12.10 tengah hari. Aku tak sedar aku sampai pukul berapa. Mungkin aku terlewat dalam 5-10 minit. Aku salahkan juga makcik yang halang aku dan orang sial pukimak lancau yang pakai lif semata-mata nak turun satu tingkat.

Dia dikebumikan di Rawang atas permintaan Nenek, selepas waktu asar. Memang sebaiknya dikebumikan pada hari yang sama.

Memang pemergian ini dah dijangkakan. Memang dari dulu doktor pernah bagitau kemungkinan ini. Dan bukan dia suka-suka cakap. Memang aku pun boleh nampak since tumor kat kepala dia sesuka hati je membesar walaupun under kimoterapi.

Mama pun memang dah jangka..wasiat dah awal-awal disiapkan dan diupdate ikut keadaan..

Aku dah tak tau nak cakap apa dah. Aku rasa cukup la apa yang aku cerita kat sini. Yang lain-lain biarlah jadi memori aku seorang je. Terlalu peribadi untuk diluahkan.

Yang penting pengebumian dan semuanya berjalan dengan lancar tanpa cacat cela.

Untuk bacaan lanjut, sila la ke blog Sofwah, aku rasa ayat dia lagi sedih dari ayat aku. Entah, aku takleh nak sedih sangat kat sini. Macam tercalar ego aku.

Alfatihah

You might see me smile and laugh, but deep inside, it just too much pain to share

20101014

Quick notes

My mum is in Hospital Ampang Puteri 4th floor bed number 422

She is paralyzed on the right sight of the body, a stroke due to the brain tumor

We dont know whetehr she is awake or not. Either she know us or not

We need a miracle. Doc said this is serious case since not a usual stroke

Any info, contact at 0123610795.


20101012

Persepsi Interpretasi Imaginasi Pasif

Hari ni (11th october 2010), dalam kelas Biofizik, Dr. Zul telah menyentuh sesuatu yang agak tabu bagi manusia yang kontemperari. Tak, bukan pasal seks. Tapi persepsi manusia yang dibiaskan dengan kebiasaan oleh turun temurun.

Blur?
BM aku memang kadang-kadang macam celaka kan?

Ok, let me explain. Maksud aku is, kita manusia macam dah diajar untuk menghadapi sesuatu yang sama. Apa-apa yang kita tak biasa pandang adalah sesuatu yang salah. That's a taboo. The simple exhibition ialah, apa yang korang rasa bila nampak lelaki drive Kancil  kaler Pink dengan gambar Hello Kitty dan patung Hello kitty bersepah dalam kereta? (Ni kisah benar, memang hari-hari aku nampak kat belakang rumah)

What will you say when you saw a car like this?



Goddamn it Yer Faggot pedophile!!




Owh hell yeah, first time nampak memang aku mencarut. Masa first aku ingat dia pinjam ke apa, but bila dah lama-lama, takkan pinjam kot kalau almost everyday pakai? Kalau aku, sanggup la aku naik LRT dari pinjam sekejap pun.

But, is it a sin for a guy to adore Hello Kitty? Macam kau tanya pada lelaki yang berbeza, tanya nafsu dia. Some nak khawin dengan perempuan yang petite, some nak yang badan gebu montok. Tiada salah mana pun nafsu dia kat perempuan macam mana pun (unless kalau dia nak perempuan yang lagi tua 70 tahun dari dia, memang tu something yang kena aware).

Ia melawan normaliti yang tertanam dalam pemikiran manusia. Senang citer, dalam kes ni kita lagi merujuk pada melayu la. Kan melayu mmang terkenal dengan pantang larang, ikut telunjuk bagai-bagai orang dahulu. Memang kata-kata nasihat tu perlu diambil iktibar, tapi bukan semuanya betulkan? Macam jangan potong kuku waktu malam. Dulu memang la masuk akal sebab malam lampu takde, pakai lilin je. Sekarang orang pakai lighter zippo, dah selamat dah. Windproof shiot.

Sir, here's your extra fire


Kenapa perkara yang tabu ni adalah sesuatu yang kita susah nak terima? I admit yang memang ada tabu tu buruk, tiada faedah. But bukan semua.

1. Mata
Apa yang kau pandang, itu lah yang kau rasa betul. Mata memainkan peranan penting dalam pemahaman seseorang. Apa yang dipandang itulah yang benar dan selagi kita tak nampak, selagi itu ianya tidak benar. Thats common untuk manusia. Memang tak boleh nak salahkan sesiapa pun. Tapi disebabkan malas dan tiada perasaan ingin tahu, tu yang ramai jadi bingai suka tuduh fitnah manusia lain.



2. Ego
Manusia memang dilahirkan dengan sikap ego atas dasar survival. Dan ini juga dipercayai ada kait rapat dengan hasil evolusi permikiran manusia. Cuba kalau perasaan ego tu tiada. Manusia akan mudah ditindas oleh manusia lain. Ego itu perlu, dan kita adalah tuan kepada Ego (bukan scoot EGO). Masalahnya, ego dah berevolusi terlalu sofistikated dalam otak kebanyakan manusia dan manusia menjadi hamba kepada ego. Thats make you a douche bag, Mr douche bag.

3. Memori Sel
Ini lagi satu ciri-ciri yang penting dalam manusia. Kalau takde memori sel, memang manusia dah lama pupus. Basicly, sel memori akan tanam apa yang kita rasa supaya bila benda yang sama berlaku, kita akan bertindak dengan secepat mungkin. Sama dengan otak yang tidak dilatih untuk diam dan berfikir dahulu apa dan kenapa. Maka bila dia nampak sesuatu yang janggal, they label it as sin and every blame that a world could stand.

Apa yang menariknya, bagi aku kadang-kadang orang yang mengaku open minded ni sebenarnya adalah orang yang sangat jumud. Pernah tak kau jumpa budak-budak emo, punk.. Cuba kau komen sikit seperti orang yang tabu. Sumpah dia melenting macam kau curi duit dia. Well, kalau tak boleh nak terima pandangan orang, jangan la nak cakap kau tu orang yang open minded. Tak payah la nak mengaku dengan pakai yang ikut aliran mana tong sampah kau jumpa, dengan lagu yang kau tak paham maksud dia, toksah nak hina orang lain tu ketinggalan.