20101001

He has no tricuspid

"Nurse, bila saya boleh jumpa doktor"
"Hah? Tadi kan dah jumpa?"
"Em..i know. Tapi diorang tak tanya details. I wanna ask something, and a full brief if the doctor are free"
"Ok..wait arr...i find the doctor"



Babah masuk OT kul 12 tengah hari, hari khamis (lewat 5 jam. tak pe la, mana tau ada patient yang lagi kronik) dan keluar dari OT sekitar 5petang. The first few people yang masuk dalam ICU is aku, mama and nenek. Baru seminit tengok dah kena halau sebab hanya 2 pelawat yang dibenarkan. Haha. tak kisah la.

"Arr...Encik arr... Doktor sudah balik la. Dia kata kalau you nak jumpa dia, esok pagi la pukul 7"
"...serius 7pagi?'
"Haha..I know it was too early, but time tu je doctor available"
"Ok, Ill be here"

Masa tengok dia time tu, condition dia sama dengan pesakit lain yang baru lepas operate. Tak dapat tengok badan dia sebab dah dilitupi dengan selimut dan belon udara panas. Dekat leher ada kesan jahitan. Probaly due to Endo-what-was-it-i-cant-recall-damnit. Ala...procedur yang masukkan camera dalam  salur darah utama untuk tengok keadaan jantung.

And he was sleeping like a dreaming baby. Macam mengigau pun ada.

And, today, seperti yang dijanjimelayukan, aku sampai tepat 7pagi, dapat jumpa doktor kul 7.30pagi. And he explain everything.

" Your father actually, memang agak kritikal. Jantung dia dah lemah sangat sebelum operation. Normal person punya keadaan jantung yang boleh dianggap sihat ialah 65% functional. But your father, sebelu m operation semalam, dia punya jantung hanya 32%. Memang dia sangat lemah, and dia terpaksa stay lama sikit dekat ICU

"Actually, semua ni sebab jantung dia bekerja dengan sangat kuat for the rest of his life. One of injap kat your father punya jantung, ada abnormality. Let say injap tu macam pintu. And pintu tu ada 3 daun pintu. now, your dad, sejak dia lahir, dia hanya ada 2 daun pintu sahaja. So his heart dah kerja keras for the rest of his life






Bukan jantung ayah saya, confirm! But this is how the valve should be look like

"Now kami dah buang injap tu dan ganti dengan injap mechanical, dari fibre glass. But still, jantung dia kena banyak rehat and it'll takes month for him to recover normally"

Aku teringat pesanan babah pasal injap yang dibuang tu. Dia nak balik, nak buat souveneir,framekan tanam kat rumah. So, aku tanya la doktor tu....

"Ayok...kami sangat-sangat busy time tu. Keadaan sangat kritikal. You imagine la dengan penemuan baru ni, nak tukar and buang lagi. Sorry, tapi kami dah dispose injap tu"

Nada dia cakap cam pressure gila. tibe-tibe rasa aura ketakserasian antara physicist and medic. Entah kenapa memang medic dengn physicist takleh nak ngam kalau discuss. Gedik lebih masing-masing. bagi yang amik kelas Biofizik bawah Dr.Zulhazrin, ha, paham-paham la yer.

Then just untuk confirmkan balik, aku tanya confirm petang ni dia akan sedar@disedarkan. (Sedar lah kamu sebelum kamu disedarkan)

"Eh, your father dah sedar la. Pergi cakap dengan dia."

"Ek eleh...part ni tak nak postponed lak? Ingatkan janji petang nak sedar, nanti postponed lagi" for sure la aku cakap ni dalam hati. Kang kalau aku cakap depan-depan, dia cucuk aku dengan endorphin, mampus pecah jantung aku.

Yes he was awake. Hari ni dah boleh nampak tempat pembedahan since  belon tu dah dialahkan. Kat dada dia ada kesan dipotong, dekat tengah-tengah, tempat pertemuan tulang rusuk.  Kawasan tu tak dijahit, tapi di-selotape-kan. And betul-betul at the end of the cut area, ada 2 tiub besar jari telunjuk masuk ke dalam dada.

That was  MADNESS!!

Ngeri syial. Kalau takat IV kat tangan, normal lagi la. Dia dah sedar, tapi nak cakap tak leh. Dia minta kertas dan pen untuk comunicate.

Aku teringat Dr.Zul penah nasihat, 
"Most patient jantung yang baru lepas opration mungkin akan dapat paru-paru berair. So, akan kena tebuk lagi kat dada untuk keluarkan air tu"

Memang aku senyapkan jela hal ni. Kang kalau dapat tau, masalah besar lak kat emosi patient.

P/S:I MIGHT heir something from my parents in the future. But I DEFINITELY will heir the ancestor disease. You see, it was a goddamn list. Heart, abnormality of heart,cancer, high pressure, migrain, and a lot of things. 

P/s/s: For 52 years he live, no one know he has this abnormality. Check your heart, you might hit the jackpot.

4 comments:

Neko D. 13 said...

huhu ngerisssss! ><"

sandysasaki said...

takoooot~ :(

Myth said...

unperfect is perfect

ismy_mylia1021 said...

Sy antara patient di ijn br 2minggu opret tukar mechanical valve dah kene admit balik kat ijn sbb ada air di keliling jantung dan jantung mula bengkak. Dan kesihatan sy makin hari makin merosot. Alhamdulillah nasib baik cepat dtg ijn smula.. Kene tebuk lg. Kalini pd sy lebih sakitt.. Now dah hampir 2bulan 30/8 ni. Alhamdulillah semakin membaik. Cuma bekas oprwt ni mmg sll skit. Trutama tulang rawan ni.. Kalau ada tip boleh kongsi ye.. Nk kurangkan skit dibahagian dada(tulang rawan)