20100818

Perihal Gigi Bijaksana sini situ

Do you know wisdom teeth?

Yeah, its a least pain in the ass bila dah besar. Usually gigi geraham bongsu ni akan keluar around umur 20an. And their appearence can be epic.

Secara normal, gigi akan keluar tegak, tak menganggu mana-mana gigi. Dan selalunya memang sakit sebab gusi nak terbuka dan mengeluarkan gigi. Kalau ada yang kena, selalunya dokter akan buat satu belahan kat gusi supaya gigi tu keluar.

Thats for normal people. Who cares? Bosan gila nak bercakap pasal orang yang normal. 

What interesting is for case like me. 

U can say it was almost like this


..by X-ray definition..

..And other which is not like me but still worse and sucks!


Yes dear, my wisdom tooth are like this. So with my daddy and my mummy. I start to think this is genetic malfuncion.

How ever, not really. Banyak depend pada cara permakanan kita.Sebagai contoh, macam gigi Fatin Malim, Aliaa Syazni, Nooradian..Ala, gigi yang kurang tersusun, macam ada yang kebelakang sikit, kedepan sikit. Double layer.

 Nope, bukan jongang
Aku tak tau nak cakap camner, tapi paham la kan maksud aku gigi yang camne? The point is, mostly gigi tu adalah berpunca dari pengambilan gula yang banyak masa kecik. Kes ni di akui oleh gelpren pedo.

So, secara teori, kita boleh katakan yang wisdom tooth bergantung pada cara makanan kita. 

Cara terbaik dalam menangani kes macam ni hanyalah satu. Cabut. takde kaedah lain. Tak kisah la gigi mana kau nak cabut, yang terbaik ialah wisdom tooth. Tapi kalau ada gigi lain yang rosak, gigi tu boleh dicabut supaya ada ruang untuk wisdom tooth keluar. 

Kalau tak buat apa-apa, kemungkinan akan jadi macam abang Sidik (dia yang cakap gigi dia jadi camtu sebab tak cabut gigi bongsu dan kes dia sama macam aku).

Hasil dia, gigi-gigi depan akan jadi terlalu rapat, and it dont look very nice. I wish I can share it with you guys.

But still, aku macam tak puas hati. Kenapa dia keluar sampai macam tu sekali? Ngeri syial. 

Tak pe la. Asalkan gigi tak macam kat bawah ni.

Pikir gak nak cium ke tak awek camni.


Dah buka puasa boleh mencarut. silalah mencarut.



P/s: Aku suka tengok orang yang gigi terabur sikit, macam Aliaa, Adian and Izzati (awek pedo). Entah apahal.

2 comments:

malcolmx_87 said...

awek yang terakhir tu menawan nampak~ terus hilang selera sarapan

Myth said...

dude, its a therapy kalau u nak puasa. Sure boleh tahan sampai esok.

hahaha