20091229

3rd Tragedy in 4 years

10.32am. Isnin 28 Disember 2009.

Aku berada di dalam kelas Fizik Atom dan Molekul, Dr. Daefella. Tiba-tiba telefon bimbit aku bergetar. Mama. Aku tak membiarkannya sahaja. Insiden tragedi Dr.Daefella jatuh meja membuatkan aku lupa seketika yang mama call. Tragedi Dr. Daefella itu adalah lanjutan dari rancangan mengenakan Encik Ithnin. propaganda Pedo dan Raihan yang bengang kerana dipaksa menjadi kuli Encik Ithnin semasa cuti.

11.45am.
Kelas tamat. Aku mengmbil kesempatan untuk berbual-bual dengan coursemate. Kemudian aku call mama, bertanyakan kenapa.
"Mama kat hospital ni, nak jumpa doktor. Pagi tadi masa nak masak, kepala sakit sangat"
"Hospital mana?"
"Hospital Pakar Damansara"
"Aa..yang tempat Atuk meninggal dunia kan?" aku sedikit pelupa.
"Yup"
"Now tengah ada meeting dengan kawan pasal jadual baru yang di tukar, jap lagi I'll come"

Setahun telah berlalu. Setahun yang lalu, 9 Disember 2008. Mama disahkan menghidap Brain Tumor. Semasa di matrikulasi, mama disahkan menghidap Breast Cancer.

Aku mengimbas kembali. Sepanjang cuti yang lalu, memang aku dapat melihat perubahan yang sama sebelum mendapat brain tumor. Aku pendamkan. Aku tak nak membuat sesiapa memikirkan yang bukan-bukan. Aku bukan Doktor untuk mendiagnos masalah mama.

12.30 am.
Aku sampai di Hospital Pakar Damansara. Tingkat 1, Onkologist.
"Tadi dah cek darah, CT Scan.. Now tengah tunggu result. Doktor tengah analisis"
"Ouh..ok. Babah mana? "
"Keluar jap.."

1.05pm
"It seems like it have come back Mrs. If you can see at the scan here, the thing have grew in between this 4month and it is grew very fast. The last time you do the check up was around july right? You see, now the thing is around 3 cm. To be precise, it is 2.9 x 2.0 x 1.2 cm. I dont know how this thing can happen because from the previous surgery with Dr.Moin, it was succesful. "

"But how?"

"We really dont know how. I really surprise because its just a year. And your last check up are really close".

"What choise do we have Doctor?"

"There are two option here. Either you go another surgery or you undergo a chemotherapy which we will put a high concentrated on the spot. But however, I strongly sugest the surgery."
 
"How about chemotherapy?"

"The brain has its own self defense. It consist a liquid, or something like tissue or gel that protect the brain. We can say it is the barrier from the outside chemical. So the chemotherapy wont succes with high rate."

Kesan dari surgery dan kimo tahun lepas masih berbekas. Rambut mama tumbuh jarang-jarang. Parut itu masih kelihatan. This will be very hard for me. Sem ni aku sepatutnya mengambil banyak subjek sebab aku agak ketinggalan. Tapi, dengan masalah...

Pulang dari hospital, aku berjumpa dengan PA (Penasihat Akademi) Dr Chin. Aku menceritakan semuanya. Dia memberi cadangan untuk quit sem ini. Tapi aku tak boleh sebab aku kena amik Fizik Statistik atau aku akan buat projek semasa tahun ke-5. Dia menyarankan agar aku mengambil sedikit sahaja jam kredit.

Ini memberi impak kepada aku. Ramai yang melarang dan ramai yang menyuruh aku mengikut nasihat Dr.chin.

Adakah aku kuat untuk menghadapi semua ini?

6 comments:

muhamad radzie said...

come on kalap
you can!
kalu nak bantuan aku mssg je keh!
kawan x tolong kawan sapa lagi..

ily said...

Dear fren,
sorry to hear the news about your mom...
everything arranged by Allah happens for a reason, and u need to be strong to face this moment in your life..
utk dr chin, aku rasa better ko ikut nasihat dia..
biar lambat asal selamat.
make ur mom proud of u bila result ko sem ni meletup-letup :)
ingat kalap, Allah takkan kasi dugaan yg tak tertanggung oleh hamba-Nya...
aku pun dulu penah didiagnos ketumbuhan..but alhamdulillah, it's okay naw.so be strong..
I know u can

Myth said...

thanx guys...
aku...ntah la...aku xtau nk cakap apa dah. Tiba-tiba aku rasa penat sangat2..

ily said...

mm penat smp satu tahap kita give up utk move on with our life.
but how long?gotta face it yeap

nora said...

khallaf!!khallaf!!khallaf!!
ikut ckp dr.chin myb lbih baik.bg aku,aku suke ko amik skit jam krdt.yg pnting kwn2 kn ade.

milah hasan said...

this may sound typical tapi.....ko sembahyang istikharoh...bangon tidor, ikot gerak hati....semoga Allah permudahkan jalan untok ko..amin.