20100629

Never ending Myth 1: Chapter 2: Hook Me Up

"Cerita ini adalah garapan tanpa skrip, berdasarkan pengalaman silam semata digubah secukup garam dan lada berulam kan teori-teori serta mitos-mitos yang dikumpul dibalik lemak ini. Salah dan silap,saya mohon jari jemari meliuk kencang bersama jari kaki"







"Awak berdua tau mengenai kejadian pagi tadi?"

Akhirnya Hannah Aaliyah mahu berkata-kata. Selamanya dia kelu memerhati dibawah. Bukan dia tidak biasa dengan darah. Dahulu dia bisa membantu ayahnya menyembelih ayam, aktif pada aktiviti melapah daging semasa Hari Raya Korban, malah setiap bulan dia akan mengeluarkannya. Tangannga di dalam beg mengenggam erat not RM50 berdarah.

"Kejadian apa? Awak tak cerita pun apa yang terjadi dengan awak"

"Masa tu saya saya dengan ada seorang lelaki ni tengah naik lif. Then tiba-tiba lif rosak. Pastu entah macamana lif macam tersentak. Saya dengan dia jatuh la. Dia cedera di kepala. Ni semua..darah dia.."

"Worr..boleh claim insuran, saman syarikat, banyak boleh dapat dari situ"

"Sengal. Ke situ lak kau ni Shidee. Seriuosly Hannah? Ni mesti Lif kat main lobby. Kami selalunya guna lif kat Sayap Kiri, sebab."

"Cik Karmilla oii...jangan la diberitahu akses pejabat tu. Hadoi..kang tak dapat la nak ragging freshie"

"She just have a bad day Shidee, so what? Maybe she wake on the wrong feet from the bed. Tell me Hannah, tadi masa datang office ada tak lalu bawah tangga, atau pecahkan kaca, atau terserempak dengan kucing hitam?"

"Erk?"

" Ah ye ada. Lalu bawah tangga monorel, jumpa orang pakai baju Puma. Hannah, awak jangan layan sangat Karmilla ni. Awak nak tau. every 13th Friday she will take an emergency leave. Obses sangat dengan superstitus barat. Kalau Karut Marut  melayu mungkin boleh dipertimbangkan. Hari tu adalah saya jumpa dengan housemate Karmilla. Dia cakap camni"
"Karmilla kan, bila 13 haribulan kan, kena pulak hari Jumaat kan, dia kan, mesti berkurung dalam bilik tau..."
Hey, I wonder, you tak pergi toilet ke?"

"Ada toilet la dalam bilik I, sengal! Yang You ni nak macam mengejek housemate I napa?"

"Adik kici tengok la sama ini adik manis punya perangai. Saya tada juga ejek, saya buat saja"

"Euw!! Bangla karpet!"

"Owh! Geli dengan bangla karpet? Abis tu PC siapa yang ada Sivaji The Boss as screensaver?"

"Siapa?"
"You la"

"Hell no! No way, impossible, absolutely cannot be"

"Hello, satu office dah tahu kowtt. Firstly ramai yang tak tahu, then Ramlee Roden sebarkan one clip of scene from that movie, the rest is historical, epic! Ramai-ramai serbu kedai DVD anney kat belakan menara petang semalam. Thanks to you, kata anney itu"

"What the fish?!"

"Dont kill the messenger. Lalalalalalalalala peace"

"Sengal ah korang...aku punya la suci murni ni korang buat camni kan?"

"Lalalalalalala peace"

"Ni mesti kerja Hakrimi Rawa. Memang sah, tak ada orang lain yang nak buat aku macam ni, sengal!"

"Apesal pula"

"Entah! Tapi you sendiri tau kan? Pasal beruang bodoh tu. Walhal masa tu si Syamira Mimie tengah gatal gila kat belakang, then dia minta aku garukan. But aku terlupa kuku aku baru pas asah, seriau la dia bila dengar kain koyak. Boleh plak Hakrimi ada dekat situ"

"Fresh Just like yesterday. No wonder boss suruh kau ikut aku dengan newbie ni. Dia risau kalau aku buat pape kat Hannah. Kalau kau ada, aku takut la sikit kan? Ko kan Gagah"

"Kau nak Cakaran Beruang Meroyan?"

"Tak nak tak nak"
"Hik hik hik"

"Amboi! Sukanya dia gelak Maaf lah...Karmilla kalau bercerita memang tak ingat dunia."

"Cakaran Beruang Tunggal!!!"

"Warghhhh!!!!"

Shidee tahu tiada kenderaan di sekitarnya. Ketika itu mereka melewati MRR2,jalan masih lengang kerana masih belum. Perjalanan ke Taman Dagang ketika waktu puncak adalah mimpi ngeri bagi penduduk daerah Ampang. Hanya tinggal sejam sahaja lagi akan tiba waktu rehat. Kebetulan yang berlaku ini amat menyenangkan bagi mereka yang memandu. Shidee sengaja mengerakkan stering ke kanan dan kiri, membuat kan kereta seolah-olah hilang kawalan.

"You dah gila ke Eton? Kalau I kena heart attack tadi macam mana? Kalau ada kenderaan lain?"

"Hamboi! Eton pulak sekarang? Suka-suka je kan? Ala, macam la aku tak masak dengan perangai kau"

"Yang macam mana? Macam ni?"

Sekali lagi Shidee melakukan gerak bahaya itu. Karmilla memegang erat tempat pemegang penumang. Hannah Aaliyah pula bersandar sambil memegang kejab kerusi. Hannah Aaliyah tidak menunjukkan reaksi takut. Dia tersenyum dan ketawa kecil.

"Kau memang nak kena kan sengal?"

"Tak nak. I nak tengok Hannah ketawa je. Kesian dia dari tadi macam termenung sorang-sorang, xde teman nak bual. By the way Hannah, I Shidee Ikhwan Syafiq. Ni pula Karmilla Khalimaton."

"Saya Hannah Aaliyah Malik. Korang kat office memang macam ni ke?"

"Haah, kami memang selalu macam ni. Tapi kalau masa ada kerja memang buat la"

"You tau Hannah? The best part is when Hakrimi Rawa ada dengan Karmilla. Epic!"

" Hoi, asal lak nak kaitkan aku dengan dia?"

" I know you miss him so much "

"Hik hik hik. Boss tak marah ke riuh macam ni?"

"Salah boss la. Dia yang ajar kami jadi camni. Kami ni hanya anak muid je, tapi macam dah lawan towkey. You know Hannah, everyone kat HR department dipilih oleh Boss sendiri. Boss hanya ambil orang tu bila dia berkenan. Yang mana dia rasa dia tak puas hati, dia send ke bahagian lain. Tetapi, as you can see tadi, tak ramai kan pekerja walaupun office besar? Boss macam boleh agak perangai seseorang. Dia tak nak ambil someone yang dia perlu latih untuk jadikan sebahagian dari keluarga HR. Dia kata, sebagai manusia pada usia ni, masing-masing perlu sedar akan keupayaan diri dan bukan berselindung, berpura-pura jadi poyo. Its like he can see through all of us."

"And the best part is, Hannah, Welcome to the family!!"

"Eh, apa ni? Kenapa pulak? Saya mohon untuk jadi pelatih PR la"

"Well guess what cik Hannah, you are accepted into HR family. Remember what he said? Kalau nak kerja sini kena ikut cakap Boss. Who ask you to follow his word. Now we are suppose to bring you back, get a shower, then we go out for lunch. After that you will rest, tomorrow 8.30am,sharp kat office"

"Ei! Mana ada ada dia cakap macam tu!"

"Memang dia tak cakap. Dia taip je. Tadi masa kita baru gerak dia hantar message. Hehe..sekarang Boss malas call cakap-cakap. Mentang-mentang pakai BlackBerry....ketagih je nak taip"

"Hurm..Tapi saya tak ada pengalaman. Saya punya jurusan pun lebih kepada komunikasi."

"We all family Hannah, we are. Nanti your brothers and sister akan bantu. No worried ok?"

"Hakrimi ada mangsa baru la camni.."

"Saya tak tahu nama Boss.."
" Wan Zullazi Firdaus"

"Youll see him tomorrow"

Kereta Gen2 menyusuri laju sebelum mengambil selekoh ke kiri selapas melepasi flyover Pandan Jaya. Menara Axis Atrium yang masih dalam pembinaan itu kelihatan tidak hidup pada kawasannya, bakal menjadi barisan hadapan revolusi pinggir bandar. Setelah menghampiri rumah sewanya, Hannah membuka beg tangannya, tersentuh akan not RM50 berdarah itu. Wajah pemerintah tidak lagi kelihatan. Seumpama darah kotor telah pun menghilangkan kekuasaan dan kedaulatan. Natijahnya realiti adalah begitu. Politik tidak akan bersih dan Kedaulatan kesultanan telah pun kotor sebelum penjajah tiba lagi.



***
"Shidee..nanti lepas lunch saya ikut balik office boleh? Saya nak jumpa guard..nak tanya pasal lelaki yang terlibat sama dalam kemalangan pagi tadi"





p/s
Im tired of my life, i feel so in between, im sick of all of my friends,girs can be so mean.
 I feel like throwing out everything I wear, Im starting Over new, Couse Im not even there
Sometime, I wanna get away some place, but I dont want to stay too long.
Sometime, wanna brand new day, try to fit in where I dont belong

9 comments:

milah hasan said...

nama Karmilla Khalimaton ni, epic! ;p

Myth said...

haha~~kenapenye....

Whoopz said...

Br0wser operamini gwa yg bersaiz 176x220 tak seswai baca entry yg mcm gini.. Dr kiri.. Then gwa kena ke tengah.. Then ke kanan lg.. Dan vice versa.. Argh.. X sesuai..
Pening..
Hahaha..

Myth said...

hahaha~~ tunggu dah balik mengadap monitor la..

Aku tak bersalah..the idea is aku xnak letak ulasan, macam yang ni siapa yang bercakap, yang tu siapa yang bercakap.

apa yang dia tgh buat and expression dia.

Ill let ur imagination play.

Neko D. 13 said...

habes la..aku dah jd pengikut setia siri entrinovela ko nih..bosan2 xde keje aku p lab com layan cite nih..xsaba nk tunggu chapter 3. terime kasih~

p/s: ko rs mcm artis2 dpt surat dr peminat x? ngeh2

Myth said...

haha~~xsangke aku...jap nak nangis..

ade2..rasa macam artis.

aaa....hari ni xda sambungan, sekian terima kasih

saya rasa xmampu ari ni...bz sket...

Anonymous said...

gle skt prot aku gelak mengenangkan meka2~
wahh~ hahahaha~

ciK giNcu said...

agak2 betul dapat jadikan never ending myth e-novel plg laris di alam maya awak kna berterima kasih dkt saya hokey.

:)

Myth said...

memang xkan laris la kak oi....