20100628

Never Ending Myth : Chapter 1: Keep Holding On

Tidak mungkin Hannah Aaliyah akan melupakan apa yang berlaku tadi. Darah lelaki itu masih melekat pada baju kurungnya, kasutnya. Lemah longlai langkahnya, menekan punat 25. Human Reources. Sesampai sahaja dia di meja penyambut tetamu, berkerumun mereka-mereka yang ada di situ. Kaum hawa sibuk memapah dan bertanyakan apa yang berlaku. Hannah Aaliyah senyap. Terus mendiamkan diri. 

Tiba-tiba datang seorang lelaki yang agak berusia. Kelihatan beberapa pekerja memberi laluan kepada lelaki itu tanpa diarah. Hannah Aaliyah terus menyerahkan dokumen-dokumen miliknya. Lelaki itu menerima tanpa berkata-kata. Dia tahu. Hanya Hannah Aaliyah seorang yang akan datang untuk temuduga. Namun Hannah Aaliyah kelihatan trauma.

"Kenapa tiada orang yang bawakan dia air? Karmila, ambilkan mineral water dari pantry"

Tergesa-gesa seorang gadis berlari. Beberapa saat kemudian gadis itu menghampiri Hannah Aaliyah.

"Cik, air cik"

Hannah Aaliyah menerima  tanpa memandang kepada sesiapa. Dia terus meneguk air sehingga habis.

" Shidee, take my car and wait at the lobby. Karmila, you papah dia. Kita ke klinik"

"Tak, tak mengapa. Ini bukan darah saya. Saya just nak bagi dokumen saya. Dan saya mohon jasa baik Tuan agar interview saya dilakukan pada sebelah petang."

"Permission granted. You'll need a ride"

"Tak mengapa Tuan, saya boleh naik teksi"

"Dan dikenakan cas tambahan sebab awak bawak darah pada kain, kasut? Forget it. Awak kan nak minta kerja kat sini. So awak kena ikut cakap boss. Shidee,keys.Karmila, follow Shidee and Hannah"

"Alrite Boss."

Hannah tak mampu betah lagi. Dia mahu balik. Dia mahu membersihkan diri. Dia mahu pagi yang baru. Pagi yang cerah seperti tadi tanpa sebarang insiden. Dia sangat bersalah kepada lelaki itu. Dia patut sedar. Dia patut tahu akan bau darah yang mengalir. Namun dia terlalu mementingkan diri ketika itu. Dia mesti berjumpa kembali dengan lelaki. Mesti!

***


-Aku belum boleh tidur -
-Aku masih belum lelap kan mata -

"Tolong!! Dia berdarah!! Kereta,kereta!! Bawak dia ke kereta sekarang!!" 

-Suara..Ya, aku perlukan suara. Aku perlu terus mendengar suara. Aku tidak mahu kembali ke tempat itu lagi-

"Cik, sila bertenang. Cik ketepi dahulu"

-Jangan, biarkan dia terus bersuara. Aku kenal suara itu. Aku tidak boleh memastikan sama ada suara lain itu adalah benar atau 'mereka'-

"Cik tahu nama dia ni?"

"Tak..saya tak kenal dia..."

-Heh..Tak kenal aku tapi mengelabah gila macam aku suami dia-

"Amirul Fakhrul Deus Firdaus"
"Amirul, awak boleh dengar suara saya? Amirul?"

-Macamana aku nak bertindak balas? Aku seperti...deria semuanya telah tiada, kecuali mendengar.-
-Ah! Memang itu deria terakhir jika seseorang semakin menghampiri ajalnya.-

"Anak mata kanan memberi respon, anak mata kiri tiada respon"
"IV Sodium Hidroksida di lengan kiri"
Blood screening now!"

-Ah..bakal menerima darah manusia lain..You are what you eat..Aku harap darah itu darah orang yang menjaga makannya..-

"Amirul, if you can hear me, listen carefully. We need to do emergency surgery to remove the cold blood in your brain. We will enter OT in 2000hr, another 10min. We try to contact any of your relative, but we cant find any. And from the medical report, you dont have any allergic. So, stay with us, Amirul."

-Ah..aku tak sedar berapa pantas masa sudah berlalu.. Nampaknya, aku tetap perlu berjumpa dengan Dia..-
-Deus ex Machina, jangan kau adili aku seperti kau mengadili diri kau sendiri-
-Aku tahu, sooner or later aku tetap perlu bersemuka dengan kau. Takdirku. Takdir makhluk sebelum manusia lagi -
- Takdir...Deus -

2 comments:

hellioz said...

dayum
lu nk buat cerita bawang merah bawang putih ke ni dude?

gyahahahahaahh~

Myth said...

halia besar dan halia kecik.
Bawang xpower